Overview Paintings

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Daslook Bos

Mooie Villa in Vlissingen, naam ga ik opzoeken.

Bij het langs fietsen, en de heerlijke geur rook, werd ik nieuwschierig en ging kijken werd getroffen door de volheid van de witte bloemen, lijkend op lelietjes van dalen, heb ter plekke een schets gemaakt en veel foto’s. 

Twee voorstudies gemaakt een geschilderde en een bewerkt met knipsels van foto’s. Heb de voorstudie met de knipsels gebruikt in mijn ontwerp en kwam zo gedeeltelijk uit in een combinatie van grote vlakken en deels figuratief. Het eindresultaat beviel mij wel. Heb er gedurende de zomer aan gewerkt. Las op dat moment het meesterwerk van , opzoeken, en had het gevoel zelf ook met een meesterwerk bezig te zijn.

In dezelfde periode bij mijn zoon André een muur schildering van het zelfde schilderij gemaakt, de wisselwerking verstrekte beiden werken.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Duin, Zoutelande/Valkenisse

De afbeelding, schilderij, heb ik op het strand opgezet. Aan zee is het handig om niet te groot te werken i.v.m. het weer. In mijn atelier verder uitgewerkt, lijst passend bij het schilderij gemaakt en beschilderd. De onderkleur werkt heel sterk mee in dit schilderij.

Het werk is geschilderd op paneel de lijst uitgeznoaagd en op maat gemaakt zodat het geschilderde strandgezicht er in past. Het raamkozijn is, plain op scuur,, geschilderd.

 

Het pointelistme en de afwisseling van het lijnenspel en organische vormen spreken mij bijzonder aan. 

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Hortensia

Het schilderij is opgezet in mijn atelier/huiskamer, in Vlissingen. Uitzicht vanuit het raam, op de hortensia  en het rode dak van gebouw aan de overkant en gele boom in herfst kleur. Bij dit werk gekozen om het beeld in de vensterbank, pointelisties weer te geven. De rode onderkleur werkt sterk mee in dit schilderij.

Het werk is geschilderd op paneel de lijst uitgedaagd en op maat gemaakt zodat het schilderij er in past. Het raamkozijn is plain op scuur geschilderd. Het pointillisme  uitgewerkte beeld en de afwisseling van het lijnenspel en organische vormen van beeld en gordijn, spreken mij aan.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Gracieuzes op het strand

De vrouwen zijn speels weergegeven op het strand van Domburg. Heb een schets op locatie gemaakt en vervolgens uitgewerkt in mijn atelier. Daar waar ik het interessant vindt voeg ik deze vijf vrouwen toe aan mijn werk in de kleuren rood, geel, roze, blauw en groen. De vijf gracieuzes heb ik met een knipoog bedacht naar aanleiding van de drie gratiën, een klassiek gegeven. Het werk is ontstaan door een samenwerking van een hoedenontwerper, vandaar de verschillende hoeden en haar decoratie bij de gracieuzes. De vrouw in het rood is geïnspireerd door een schilderij van van Dongen “De blauwe japon”. De natuurlijke omgeving is een mooie tegenhanger in dit geheel.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Gracieuzes op plein

Dit schilderij is op de vismarkt in Middelburg opgezet. Het is vanaf het terras van restaurant sint John geschetst, op paneel, en uitgewerkt in mijn atelier. Daar waar ik het interessant vindt voeg  ik deze vijf vrouwen figuren toe in mijn werk. De vijf gracieuzes heb ik met een knipoog bedacht naar aanleiding van de drie gratiën, een klassiek gegeven. De bomen heb ik in grote kleurvlakken geschilderd de huizen in vrolijke kleuren en de keien pointillistisch weergeven. De gele tafel verwijst naar het werk van Matisse.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Gracieuzes met Hond

Dit is het strand nabij Domburg. Heb een schets gemaakt op locatie en vervolgens uitgewerkt in mijn atelier. Daar waar ik  het interessant vindt voeg ik deze vijf vrouwen toe aan mijn werk in de kleuren rood, geel, roze, blauw en groen. De vijf gracieuzes heb ik met een knipoog bedacht naar aanleiding van de drie gratiën, een klassiek gegeven. De duinen heb ik afwisselend weergegeven in dezelfde kleuren van de gracieus. Ook de honden zijn in dezelfde kleur, passend bij de eigenaar van de hond, geschilderd. Tijdens een bezoek aan de Tefaf in Maastricht schilderij gezien van Kees van Dongen waarop een vrouw met twee honden waren afgebeeld en werd geïnspireerd de honden toe te voegen aan dit werk. Was in die periode bezig met het schilderij renoncules met blauwe bank en kwam op het idee de zelfde afbeelding van de rugleuning te gebruiken maar dan omgekeerd, iets aangepast hier en daar. De strandhuisjes zijn leuke vrolijke noten in het geheel.

Koeien in landschap

Deze groep koeien vielen mij op tijdens mijn wandelingen in Limburg. Ze zijn te vinden rondom kasteel Schaloen. Ze zijn prachtig van kleur, deze koeien van het ras, Brandrode runderen, een uitnodiging om ze te schilderen  op doek. Werd altijd al getroffen door de rust die uitgaat van herkauwende koeien die verkoeling zoeken onder de bomen. Heb foto’s gemaakt en vervolgens uitgewerkt in mijn atelier. Het omhooglopende pad de overhangende takken, van de laan met rode beuken, en het lijnenspel van de afrastering vormen een afwisselend beeld.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Duinroosjes, Domburg

De duinroosjes bloeien weelderig langs de kust van Domburg. Het inspireerde mij om vanaf het pad, dat over de duinen, parallel langs het strand en zee loopt, dit schilderij te maken. Aan de hand van foto’s verder uitgewerkt in mijn atelier. Het op de voorgrond heldere groen en cyclaam-roze van de duinroosjes vormen een duidelijk contrast met de blonde kleuren van strand zee en lucht.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Fauve met Sinaasappel

Heb mijn kleindochter Fauve op het gras

weergegeven met Sinaasappel in haar hand , in de omgeving van Lage Vuursche, tijdens een picknick.Bij een van mijn regelmatige bezoeken aan het “Tefaf” in Maastricht, het schilderij gezien van Vincent Gogh “meisje met sinaasappel ” titel nog opzoeken, het inspireerde mij dit schilderij te maken. Heb foto’s gemaakt en vervolgens uitgewerkt in mijn atelier. Het gras is bezaaid met goud gele boterbloemen de haag op de achtergrond is in vele tonen groen weergegeven, het meisje in blonde kleuren. Het oranje van de sinaasappel, in haar hand, weerspiegeld zacht in haar gezicht. De sinaasappel in de hand van het meisje is een verwijzing naar het schilderij ” meisje met sinaasappel” van Vincent van Gogh.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Duinroosjes, Domburg

De duinroosjes bloeien weelderig langs de kust van Domburg. Het inspireerde mij om vanaf het pad, dat over de duinen en parallel langs het strand en zee loopt,dit schilderij te maken. Aan de hand van foto’s het schilderij  verder uitgewerkt in mijn atelier. Ik heb het werk geschilderd rechtstreeks op het linnen, vooraf bewerkt met transparante gesso. Het werk is voornamelijk  pointillistisch weergegeven. De afbeelding van het goudgele strand weerspiegeld in de lucht. De linnen ondergrond is zichtbaar in dit pointillistisch opgezette werk en heeft daardoor een zachte uitstraling voor het oog. De maatvoering van dit schilderij met veel lucht-ruimte geeft een open, en uitnodigend, karakter aan dit werk.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Pauline aan de Geul

Heb hier mijn kleindochter Pauline weergegeven onder een appelboom, in bloei, aan de Geul. Terwijl zij zelf een een tekening maakt van de omgeving, heb ik haar geschetst, en later uitgewerkt op doek. Het geel van de mergel langs de oever van de Geul geeft het schilderij zijn specifieke sfeer. De oevers vormen zich naar het water, en het water aan de Geul!

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Max aan de Geul

Max zittend in het gras aan de Geul, terwijl hij een schets maakt van de bloeiende bomen. Heb een schets gemaakt en vervolgens uitgewerkt in mijn atelier. Het blauw en rood van zijn kleding en het witte papier vormen een sterk contrast met het groene landschap.

Maria in strandpaviljoen

Ik werd geïnspireerd dit schilderij van Maria te maken tijdens een van mijn vele bezoeken aan de St.-Jan te ‘s-Hertogenbosch. Ga dan altijd een kaarsje branden bij Maria in de kapel. Heb haar in een strandpaviljoen geplaatst omgeven door renoncules en anemonen. Het paviljoen keert regelmatig terug in mijn werk. Heb dit schilderij in 9 maanden voltooid. De renoncules en anemonen volop gekocht, met enige regelmaat, op de de markt in Middelburg. Maria heb ik afgebeeld op paneel in een voorjaars japon met een voile cape. De panelen, achter Maria, in goud-brons weergegeven. De warme gouden gloed, van het goud, is voelbaar in het paviljoen, en rond Maria. De open schuifdeur, strand en zee, werken uitnodigend om een wandeling te maken over het strand en pootje te baden. Wellicht kan je haar nog regelmatig, met haar kindje, treffen aan de kust. Zoniet koop dan dit schilderij en geniet er thuis van😊🤗

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands
Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Strandpaviljoen met gordijn, Domburg

Dit schilderij is geïnspireerd door het wisselende lijnenspel van zee en strand. Heb het werk deels opzet vanaf het strand bij mijn strandhuisje, kotje, in Domburg met uitzicht op Zuid Beveland, en deels in mijn atelier. De zee en het strand zijn abstract weergegeven, daarentegen Maria en de duinen pointillistisch. Het paviljoen met Maria en gordijn zijn een impressie, en heb ik impressionistisch weergegeven, evenals de strandhuisjes. Maria heeft gebaat in zee, het houten emmertje op de rand van de balustrade verwijst naar haar kindje.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Bloemen op tafel, Bloemenplukrand Zeeland

Aan de rand van vele boeren akkers in Zeeland, tref je deze Oud hollandse bloemen aan. Tegen een kleine vergoeding mag je de bloemen plukken. Als de bloemen, in de vaas in mijn huiskamer/atelier staan, wil ik ze schilderen. Het spreekt mij zo aan en wil de schoonheid uitbeelder met verf. Vaas met bloemen afgebeeld op lichte tafel. De onderlaag van het doek, schemert zacht door in de rand rond het boeket. De diagonale lijn maakt duidelijk  waar de tafel zich losmaakt van de achtergrond.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Bloemen met blauwe bank, Bloemenplukrand Zeeland

Aan de rand van vele boeren akkers in Zeeland tref je

Deze Oudhollandse  bloemen aan. Tegen een kleine vergoeding mag je de bloemen plukken. Als de bloemen in de vaas in mijn atelier/huiskamer staan wil schilderen.  Het spreekt mij zo aan en wil de schoonheid van de bloemen uitbeelden met verf. De bloemen geplaatst op de tafel met de blauwe bank op achtergrond. Achter de bank de weerschijn van de bloemen aangebracht waardoor de bank los komt van de achtergrond.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Bloemen in strandpaviljoen, Bloemenplukrand Zeeland

Aan de rand van vele boeren akkers in Zeeland tref je de deze Oudhollandse bloemen aan. Tegen een kleine vergoeding mag je de bloemen plukken. Tussen metershoge zonnebloemen vind je, tot laag bij de grond vele bloemen in alle soorten  en maten Een boeket samenstellen is zo leuk de ene bloem is nog mooier dan de andere. De bloemen geplaatst  op een ronde tafel ,in strandpaviljoen, met appel en vaasje met Oost-Indische kers . De oost-Indische kers komt van mijn terrasje in Middelburg. De bloemen zijn zo blij met dit uitzicht dat ze wel tot de hemel willen reiken. De wissel werking van de planken op het terras en de banen van de luifel het lijnenspel van de deuren geeft dit schilderij een uitnodigend karakter. De verstilling is voelbaar.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Geranium met parasol

Heb het vaasje met geraniums geplaatst op ronde tafel in het paviljoen aan zee. Het paviljoen keert regelmatig terug in mijn werk. De geraniums komen van mijn terras in Middelburg. De ronde  tafel verwijst naar Matisse.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Anemonen en renoncules met Sinaasappel

Heb deze vaas met bloemen geplaatst op tafel in paviljoen. Het paviljoen keert regelmatig terug in mijn werk.  De tafel is geïnspireerd door een schilderij van  Matisse. Via de planken vloer en de diagonale lijn van de tafel wordt  je blik naar buiten gevoerd, waar het voorjaarsgroen je lijkt uit te nodigen om naar buiten te gaan. Het schilderij doet mij denken aan het tuinhuis uit mijn jeugd.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Geranium in blauwe vaas

De geraniums komen van mijn terras in Middelburg. De vaas komt van de brocante markt in Middelburg. Ik heb de vaas op een oranje tafel geplaatst, de achtergrond in een warme en diepe kleur bruin. De bloemen op de wand achter de tafel zijn een vrolijke toevoeging.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Pauline en Lara in Zeeland

Deze twee jonge meisjes afgebeeld in Zee bij het strand van Zoutelande. Pauline, mijn kleindochter, en haar vriendin lara komen geregeld logeren bij mij in Middelburg. Tijdens de eerste logeerpartij van de vriendinnen werd ik getroffen door het beeld van de twee jonge meisjes in een door de zon oplichtende Zee. Ze tekenen duidelijk af in al dat Zeeuwse licht. Heb het schilderij, aan de hand van een foto, opgezet in mijn atelier. Heb aanvankelijk, het gehele schilderij pointillistisch opgezet maar miste de voor mij zo belangrijke rust in het werk. Over de pointillistische geschilderde lucht en delen van het strand een dunne laag verf aangebracht en zo het beoogden verkregen. Het pointillistische lijnenspel is zichtbaar door de de laag verf heen en is een verrassende toevoeging.

 De diagonale lijn van het strand de verticale figuren en de horizon zijn een belangrijk samenspel van dit schilderij en voert je het schilderij in, ook de vierkante maatvoering werkt daar aan mee.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Strand in Domburg

Het schilderij is opgezet vanaf mijn strandhuisje, kotje, op het strand van Domburg. Het beeld van de twee jonge vrouwen uitkijkend over zee en in de verte Zuid Beverland, inspireerde mij tot het maken van dit schilderij. Het schilderij is deels op het strand opgezet en uitgewerkt in mijn atelier. De twee jonge vrouwen rechts leiden de kijker het schilderij in. De diagonale lijn van het strand de verticale zittende figuren en de horizontale lijn versterken het voorgaande. Ook de vierkante maatvoering werkt daar aan mee.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Dit kleine schilderij opgezet en vanuit mijn strandhuisje, kotje, op het strand van Domburg, en ter plekke geschilderd. Het was in september een koele en winderig dag maar zo vol leven, het geluid van de wind en zee zijn voelbaar in dit kleine werk. De zandkorrels hebben zich vastgezet in de verf.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

nog te doen

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Weelde rust en zinnelijkheid

 

Dit schilderij is een, door mij geschilderde, kopie naar Matisse. Ik heb dit schilderij nageschilderd, in mijn atelier naar aanleiding van het volgen van een opleiding, aan de kunstacademie te Maasmechelen in België. Een van de hoofdvakken van de opleiding was het kopiëren van schilderijen, een door de leraar uitgezocht werk, ten doel je de techniek, van de betreffende kunstenaar, eigen te maken. Het was, een gangbaar gebruik van veel oude meesters, waaronder, met name, Vincent van Gogh en vele anderen. Heb de opleiding een jaar gevolgd en er veel geleerd, met name het uitmeten van fotokopieën van de betreffende schilderijen. Ik heb dit Schilderij, Weelde Rust en Zinnelijkheid, van Matisse,voor het eerst gezien in Parijs en het maakte veel indruk op mij, een voor mij overtuigend studie project. De maatvoering van dit schilderij is anders dan het originele schilderij. De linkerzijde en de onderkant van mijn werk, is wat ruimer van opzet en het is in zijn geheel een kleinere versie van het originele werk. Heb het werk eerst met potlood geschetst. De onderlaag van het schilderij, in pastel kleuren, schetsmatig in geschilderd, het werk vervolgens pointelisties uitgewerkt. Het schilderij hangt in mijn atelier tussen mijn eigen werk. Het is een ultieme toevoeging, fijn om om mij heen te hebben, een inspirerend schilderij voor mijn toekomstige werken.

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Nog te doen

Nog te doen

Copyright Art by Ina van der Wateren | The Netherlands

Nog te doen